מהן ההשלכות של משיכת כספים מוקדמת מקופת גמל וקרן פנסיה?

משיכת כספים מוקדמת מאפיקי חיסכון לטווח בינוני וארוך מלווה באופן עקרוני במיסוי גבוה. עם זאת, ניתן להתמודד עם ההשלכות בצורה חוקית על ידי מספר פעולות. הנה המדריך המלא

קרן פנסיה מיועדת להבטיח תשלום חודשי בגיל הפרישה ובכך היא מהווה מכשיר חיסכון לטווח ארוך. לעומת זאת, קופת גמל נחשבת מכשיר חיסכון לטווח בינוני כי הכספים המופקדים בה הופכים לנזילים לאחר 15 שנה ממועד ההפקדה הראשונה.

מצד שני, כספים שהופקדו בקופת גמל החל מינואר 2006 ניתנים למשיכה רק אחרי גיל 60. המאפיינים הדומים של חיסכון בקופת גמל וקרן פנסיה מעלים תהיות לגבי מקרים שבהם החוסך מעוניין למשוך את הכספים עוד לפני הפרישה.

באופן עקרוני, בכל מקרה של משיכת כספים מוקדמת מקופת גמל וקרן פנסיה יש צורך בתשלום מס גבוה. הסיבה לכך היא שהמדינה מעודדת את הציבור לחסוך והיא לא מעוניינת שיתבצעו משיכות מוקדמות. אף על פי כן, קיימות פעולות שאותן ניתן לבצע על מנת להימנע מתשלום המס הגבוה וכדי למשוך את הכספים בצורה משתלמת ככל האפשר.

קרן פנסיה: פיצויים מול תגמולים

על מנת להבין האם ניתן למשוך את הכספים מקרן הפנסיה, יש לחלק אותם לשניים: כספי תגמולים וכספי פיצויים. את כספי הפיצויים ניתן למשוך עד התקרה הקבועה בחוק ללא תשלום מס. התקרה מורכבת ממשכורת אחת עבור כל שנת עבודה או מתקרת מס הכנסה, לפי הנמוך בין השניים. נכון לשנת 2016 עומדת התקרה של מס הכנסה על 12,230 ש"ח לכל שנת עבודה.

משיכת כספי התגמולים מקרן הפנסיה נחשבת בעייתית יותר. אלו הכספים שמופקדים על ידי העובד והמעביד מדי חודש, כדי להבטיח את הפנסיה החודשית בגיל הפרישה. משיכה שלהם כסכום חד פעמי חייבת במס של 35% או בגובה המס השולי, הגבוה מביניהם.

חוסכים שעומדים בתנאים מסוימים יכולים למלא טופס 159 או טופס 159א’ כדי למשוך את כספי התגמולים בפטור ממס: מוות של המבוטח (ולאחר מכן משיכת הכספים על ידי המוטבים כסכום הוני), נכות של לפחות 75%, היעדר הכנסה חודשית מעל שכר מינימום לשני בני הזוג והוצאות רפואיות של החוסך בסכום שמגיע למחצית מהכנסתו השנתית.

קופת גמל: מה היתרה שלכם?

החל מיולי 2015 כבר לא ניתן למשוך כספים מקופת גמל לא פעילה לפני המועד הקבוע בפוליסה או בחוק, מבלי לשלם מס. עם זאת, חוסך בקופה שנפתחה לפני 1995 עם חשבונות ביתרה של עד 8,000 ש"ח יכול לעשות זאת.

מעבר לכך, מי שקיימים מספר חשבונות על שמו רשאי למזג את הכסף מהחשבון הקטן לגדול גם כן בלי לשלם מס. מי שמשאיר את הכספים בקופה יידרש לעיתים לשלם דמי ניהול בסכום של 6 ש"ח לחודש החל מ-2016.


תגובות