כל הדרכים להתמודד עם הפרעת קשב וריכוז בקרב מבוגרים

הפרעות קשב וריכוז, ללא צל של ספק, הן מצב שהוא הכול חוץ מנעים. הגם שיש הסבורים כי הבעיה מאפיינת בעיקר ילדים, הסטטיסטיקה מראה שהיא בהחלט יכולה להיות מנת חלקם של לא מעט מבוגרים: מבחינה כמותית, ההערכות מדברות כיום על ארבעה מבין מאה מבוגרים. זאת ועוד, אצלם הסיטואציה עלולה להפוך למורכבת יותר עקב הזנחה בת שנים או אבחון מאוחר, המביאים לכך שההפרעה רק נעשית חמורה יותר ויותר עם הזמן.

 

החדשות הטובות הן שיש בנמצא מגוון רחב של פתרונות, חלקם מאפשרים להתמודד עם ההפרעה בצורה מיטבית. אז על אילו פתרונות מדובר?

התרופות המרכזיות

כיום, נטילת תרופות מרשם להתמודדות עם הפרעות קשב וריכוז מבוגרים נחשבת לנפוצה בכל קנה מידה. מקום מרכזי, מהבחינה הזו, מקבל הריטלין – תרופה המבוססת על חומר פעיל בשם מתילדפנידייט. התרופה, שפותחה במקור כדי להתמודד בכלל עם דיכאון, משחררת חומר בשם דופמין, המביא להגברת הקשב והריכוז אצל הנוטלים למשך כארבע  שעות. תרופה זו מעוררת כיום מחלוקת מסוימת בקהילה הרפואית וזאת עקב השפעתה על מערכת העצבים, המביאים לסימפטומים משלימים דוגמת חרדות, התמכרות, כאבי בטן, עצבנות, קשיי שינה או אפילו פיתוח מחשבות אובדניות.

קונצרטה היא תרופה שכיחה נוספת. גם התרופה הזו מבוססת על אותו חומר פעיל, כאשר ההבדל בינה לבין הריטלין הוא במינון החומרים בתרופה, כמו גם בצורה בה הם מפורקים בגוף. עקב העובדה שפירוק הקונצרטה בגוף נעשה בקצב איטי יותר, תרופה זו משפיעה לפרק זמן ארוך יותר – עד 12 שעות, למעשה. עם זאת, תופעות הלוואי נוטות להיות דומות לאלה של הריטלין.

את סקירת התרופות מסיימים עם אדרל, הנפוצה בעיקר בארצות הברית (כיום, ניתן לייבא אותה לישראל אך ורק באופן פרטי). התרופה מבוססת על אמפטמינים, אשר מביאים לשיפור קצב השחרור של הדופמין בגוף. היתרונות שלה הן השפעה לפרק זמן הנע בין חמש ל-12 שעות וכן תופעות לוואי מצומצמות ביחס לריטלין ולקונצרטה. כמו כן, היא מהווה פתרון מלא עבור האנשים אשר התרופות ממשפחת המתילפנדייט אינן ישפיעו עליהם: יותר מ-25% מאלה שנוטלים אותן, למעשה.

כך הפסיכולוגיה נכנסת לתמונה

מעבר לנטילת התרופות, ניתן להתמודד עם בעיות קשב וריכוז באמצעות טיפולים פסיכולוגיים, ובעיקר אלה המשתייכים לקטגוריית הטיפולים ההתנהגותיים-קוגנטיביים. בכוחם של הטיפולים האלה לספק כלים יעילים לשיפור המצב, בין אם בצורה של מיומנויות אשר מפתחים המטופלים ובין אם תוך שימוש בכלי עזר (יישומים לניהול משימות, לדוגמא). חשוב להתייחס לכך שדעה מקובלת בקרב הקהילה הרפואית היא שטיפולים אלה יהיו יעילים רק כאשר הם ניתנים יחד עם נטילת התרופות, כאשר תפקיד מרכזי שלהם הוא להתמודד עם הסימפטומים שאינם נעלמים גם לאחר השימוש בתרופות.

טיפולים מקשת הרפואה האלטרנטיבית

בשנים האחרונות, טיפולים טבעיים הולכים ונעשים פופולאריים יותר ויותר. הדבר נותן את אותותיו גם על התחום של הפרעות קשב וריכוז, בו מוצעים מספר טיפולים טבעיים מרכזיים. תוספי תזונה טבעיים מהווים דוגמא מובהקת, שעה שהתפקיד המרכזי שלהם הוא לספק לגוף רכיבים אשר חוסרים בהם עלולים לפתח או להחמיר הפרעת קשב וריכוז, לרבות אבץ או אומגה 3.

טיפולים אחרים, שחלקם הוכחו כבעלי רמת יעילות מרשימה בלא מעט מחקרים בנושא של הפרעות קשב וריכוז, מכניסים לתמונה את צמחי המרפא, היכולים לפעול באופן חיובי על מערכות העצבים, כלי הדם או מערכת העיכול, לפרטים נוספים לחצו כאן. באם מדובר בהפרעות שאינן כוללות היבט של היפראקטיביות ניתן להיעזר גם בצמחים ממריצים.

ואיך אפשר בלי אורח החיים?

הסובלים מהפרעת קשב וריכוז צריכים לשים דגש על אורח חיים מוקפד במיוחד. בכל הנוגע לתזונה, ההמלצה היחידה היא שלא לצרוך כמות רבה של מזונות מעובדים או תעשייתיים, בהם רכיבים המשפיעים לרעה על תפקודן של מערכות שונות בגוף: למשל, מערכת העיכול אשר הצטברות חומרים משמרים בה עלולה להביא לפגיעה בהליכים העצביים בגוף. בהמשך לכך, רצוי להמעיט בצריכת מזונות או משקאות בעלי כמות גבוהה של סוכר או קפאין. מזון מועיל, מן העבר השני, הוא כזה המכיל ויטמינים או חומצות שומן בכמות ראויה.

המבוגרים יכולים בהחלט להתאים את הסביבה בה הם חיים, לומדים או עובדים למצב שלהם. במישור התעסוקתי, עבור הסובלים מבעיית קשב וריכוז בחירה במקצוע הקרוב ככל האפשר לתחומי העניין שלהם הוא רעיון מוצלח במיוחד, ולו מכיוון שהדבר יסייע להגדיל את הקשב והריכוז שלהם במהלך העבודה. אופי העבודה יכול להשפיע אף הוא (עבודת שטח "תזזיתית" יכולה לסייע לסובלים מהיפראקטיביות, למשל), בעוד שפתרון אפשרי אחר הוא לבקש ממקום העבודה פרק זמן ארוך יותר מהמקובל לביצוע משימה ספציפית.

תגובות