אנסטסיה ליובצ’נקו, מדריכה בפנימיית “שטיינברג” בכפר סבא,סיפרה את סיפורה האישי בכנס מיוחד של פנימיות

 
ביום ראשון, 31 למאי, קיים הפורום הציבורי – כפרי הנוער והפנימיות בישראל אירוע מיוחד שכותרתו: "השביל הזה מתחיל כאן". מטרת האירוע, שהתקיים בכפר המכבייה, הייתה להעלות למודעות את נושא בוגרי כפרי הנוער, שרבים מהם הם חסרי עורף משפחתי, ולהציג את הפתרונות האפשריים עבורם.

בין המשתתפים באירוע הייתה גם אנסטסיה ליובצ’נקו, מדריכה בפנימיית "שטיינברג" בכפר סבא, בוגרת כפר הנוער "עתיד" ע"ש דוד רזיאל בהרצליה, שסיפרה את סיפורה האישי. אנסטסיה סיפרה כי בעקבות לימודיה בכפר הנוער, היא למדה חינוך לתואר ראשון במכללת אשקלון, וכיום היא משמשת כמדריכה בפנימיית שטיינברג בכפר סבא.

במהלך האירוע, נשאה דברים חברת הכנסת קארין אלהרר ממפלגת "יש עתיד" שמתחה ביקורת על התנהלות הממשלה: "אני קוראת לממשלה, להפסיק לדאוג לדברים הלא חשובים ולשחק את משחק הכסאות ולהתחיל לדאוג לדברים החשובים – אזרחי מדינת ישראל". בנוסף סיפרה ח"כ אלהרר על הצעת החוק שיזמה בנושא בוגרי כפרי נוער חסרי עורף משפחתי: "התכנית תכלול מדריך שילווה את הקטין ליציאה לחיים שוויוניים, הם יקבלו סיוע בהשלמת בגרויות, בהכנה למבחן הפסיכומטרי, בכניסה לאוניברסיטה, במציאת עבודה ובמציאת דיור".

את הארוע פתח אבי נאור, יו"ר ומייסד הפורום הציבורי – כפרי הנוער והפנימיות בישראל שציין את אחת הבעיות הקשות של כפרי הנוער והפנימיות בישראל: "הנושא התקציבי ממשיך להיות נושא חשוב וכאוב. הפילנתרופיה מסייעת אך הנתח הממשלתי חייב להיות גדול יותר ורחב יותר. אנו חותרים לעדכון של סל לאור שיקדם רבים מהאתגרים התקציביים שעומדים בפני הכפרים".

ד"ר בני פישר, מנהל המינהל לחינוך התיישבותי, פנימייתי ועליית הנוער במשרד החינוך, הסביר את הקושי הרב של בוגרי כפרי הנוער עם סיום הלימודים: "הילדים שלומדים בכפרים מגיעים לגיל 18 ואז הם צריכים לקפוץ למים העמוקים וצריכים להתמודד אבל זה לא כל כך הגיוני. אנו צריכים לקחת את הילד הבוגר שלנו ולחשוב רק עליו כי הוא מיוחד, הוא אחר".

מדי שנה, מסיימים ללמוד בכפרי הנוער והפנימיות בישראל כ- 400 צעירים שאין להם בית לחזור אליו. עם סיום הלימודים, צעירים אלו נמצאים בסכנת הדרדרות וישנו חשש כי לא תינתן להם הזדמנות אמתית להשתלב ולהתקדם בחברה הישראלית. צעירים אלו מתקשים לצאת לחיים העצמאיים משום שהם אינם מקבלים את התמיכה שמקבלים יתר בני גילם ממשפחותיהם והסביבה הקרובה.
בין הפתרונות, שהוצגו באירוע גם מיזם "בתי הידידות" שהושק בתחילת חודש פברואר השנה, אותו מובילים הפורום הציבורי – כפרי הנוער והפנימיות בישראל, הקרן לידידות, המממנת את הפרויקט בעלות של למעלה מ- 2 מיליון ₪ והמנהל לחינוך התיישבותי במשרד החינוך.

במסגרת מיזם "בתי הידידות" שנועד לסייע לצעירים אלו, מבני בתים בעיצוב חדשני, שעוצבו ותוכננו בידי אדריכלים ברמה הגבוהה ביותר, הוצבו בכפרי נוער ברחבי הארץ ואוכלסו על ידי כמה עשרות בוגרי כפרי נוער, שייהנו מבית יפה וחדשני, חברים שיתגוררו עימם, מזון, חשמל ועוד תנאים שליתר בני גילם נראים מובנים מאליהם. המבנים הייחודיים הללו עוצבו במיוחד לנוחותם של הבוגרים ובהתחשב בצרכיהם ובגילם הצעיר.

תגובות