טיפים להתמודדות עם לחצים משפחתיים בחג הפסח

ד”ר סוזי קגן, יועצת פסיכולוגית בכירה, בעלת קליניקה לטיפול משפחתי וזוגי ומרצה באוניברסיטת בר אילן מעניקה מספר טיפים להתמודדות עם לחצים משפחתיים בחג הפסח: 
פסח, מה נשתנה חג זה מכל החגים? חג הפסח ידוע כחג שאליו צריך להתכונן חודש מראש, בו מנקים כל פינה נסתרת בבית, מארחים, מתארחים, מבשלים המון ואוכלים מצות. חג הפסח יכול להיות מהנה ומגבש אך הוא גם יכול להוות קושי מתעצם לקשרים החברתיים והזוגיים שמסביב להכנות החג וארוחת ליל הסדר. ד"ר סוזי קגן, יועצת פסיכולוגית בכירה, בעלת קליניקה לטיפול משפחתי וזוגי ומרצה באוניברסיטת בר אילן מעניקה מספר טיפים להתמודדות עם לחצים משפחתיים בחג הפסח:

• רווקים – הרווקים שבינינו, שאינם נמצאים במערכת זוגית מכירים את השאלה הקשה וחסרת הנעימות שנשאלת יותר ויותר לקראת החג: "היכן אתה בלילה הסדר"? שאלה זו יכולה ליצור מבוכה ולגרור תחושת רחמים מצד השואל כשהתשובה לשאלה תהיה "לבד, בבית". לשואלים, הימנעו משאלות מביכות ואלו שנשאלים נסו לא לייחס לכך חשיבות.

• בני זוג – הנשואים או אלו שנמצאים במערכת זוגית חווים קשיים רגשיים לקראת החג. עוד לפני שהחג מגיע מתחילים הוויכוחים היכן לעשות את החג, אצל ההורים שלו או אצל ההורים שלה. כל אחד מבני הזוג באופן טבעי ינסה לשכנע את הצד השני לעשות את ארוחת החג עם המשפחה שלו בן הזוג ירצה לבלות את החג במקום מוכר ואהוב עליו מילדותו. נסו להיות הגונים וותרנים כלפי בן או בת הזוג ואף קבעו מסורת מיוחדת עבור שניכם שתוכל להקל עליכם בהחלטות שלפני החג בכל שנה.

• בני הזוג והמשפחה המורחבת – בחג הפסח עלולים להיווצר מריבות על רקע משפחתי מורחב, בין גיסים וגיסות, ובייחוד בין כלות לחמות. הריבים בדרך כלל סובבים סביב המוזמנים לארוחת החג, מי יבשל ומי יארח. הריבים הללו עלולים להשפיע על היחסים בין בני הזוג ואף ליצור קרע ביניהם שיהיה קשה לאיחוי. לאחר שהזוג החליט היכן לחגוג את החג, המפגש האינטנסיבי עם משפחתו של בן הזוג עלולה להוות מעמסה רגשית על הצד השני ולפיכך, להסתיים במריבה. כדי למנוע את המריבות והוויכוחים, ובכדי לנסות וליהנות מהחג אני ממליצה לחלק את הארוחות במידת האפשר, את ליל הסדר אצל משפחה אחת והארוחה של מחרת אצל המשפחה האחרת ואף רצוי לסעוד רק עם המשפחה הגרעינית.

• אינטנסיביות משפחתית – בניגוד לשגרת היומיום בה אנחנו כמעט ולא נפגשים עם בני זוגנו ועם ילדנו, חופשת החג מלאה בזמן פנוי ויוצרת אינטנסיביות משפחתית. האינטנסיביות המשפחתית היא הזדמנות לגיבוש משפחתי, לשיח, ומנגד לוויכוחים על סוגיות שאנחנו נמנעים מהם מפאת חוסר הזמן שבשגרה. לכן, חופשת החג המשפחתית עלולה להפוך מהזדמנות לבילוי והנאה לחופשה לחוצה ומרובה בכעסים ומריבות. השתדלו להפוך את חג הפסח להזדמנות מצוינת לחיזוק הקשר, קרבה וההתפתחות הרגשית בין בני הזוג ועם הילדים.
• תעסוקה לילדים – כיצד תוכלו למנוע את מצבי הלחץ והכעסים המיותרים ולנצל את החופשה לגיבוש משפחתי והנאה? הימנעו מהמצב בו הילדים פונים אליכם בתלונות של "משעמם לי", מעבר לשעמום של הילד המנטרה האין סופית הזו עלולה ליצור אצלכם תסכולים רבים, חוסר אונים ואפילו התקפי זעם.

• בילויים משפחתיים – תכננו את החופשה מראש, תכללו בתוכם משחקים משפחתיים המשלבים חשיבה ודמיון שיעסיקו את הילדים ולא יבזבזו את זמנם מול הטלוויזיה והמחשב. תכננו פעילויות משותפות שלכם יחד עם הילדים כמו טיולים ברחבי הארץ, בילוי משותף מחוץ לבית, ובישול ארוחות משותפות.

תגובות