איך לגדל ילד חסכן?

איך מחנכים ילדים לדחיית סיפוקים והאם ניתן לשכנע מתבגר לחסוך את הכסף מעבודת הקיץ ולא לבזבזו על בילוי עם חברים בקניון? האם אנחנו אמורים לשתף אותם בלבטים בנוגע להלוואת המשכנתא, למשל? או בקיצור, איך מעודד התנהלות כלכלית זהירה אצל ילדים?

שולי הלוי


אפשר להתווכח על רמת החשיבות בגידול ילד חסכן ביחס לתכונות וכלים אחרים, אבל כשהאלטרנטיבה יכולה להתגלם בבזבזנות קלה עד צרכנות כפייתית, אולי מוטב להקדיש לנושא הזה קצת זמן כחלק מחינוך ילדינו. כסף לא יכול להופיע ברשימת הנושאים שאנחנו מנסים לחסוך מילדינו עד שיגיעו לגיל בוגר וכיוון שהוא צפוי להיות חלק מהותי מחייהם, בדיוק כפי שהוא חלק מהותי מחיינו, מומלץ להקנות להם הרגלים-כספיים נכונים כבר בשלבים הרכים יותר.

כשהילדים שלנו עוד צעירים יכולת ההשפעה שלנו עליהם גדולה יותר, אך הזמן שיש לנו להשפיע עליהם קצר. לפני שנשים לב הם כבר יושפעו יותר מחבריהם לכיתה, מהנעשה והנקרא ברשתות החברתיות ויתנהלו בלעדינו ובעצמאות יחסית במרחב הציבורי.

פיתוח מיומנויות תקצוב והבנה בסיסית בכלכלה, ולו ברמה שאנחנו בעצמנו מבינים אותה, צריכות להיות המטרות שיעמדו לנגד עיניכם. כחלק מהתהליך, שיימשך כל עוד הם מוכנים להקשיב לנו, תמצאו את עצמכם לפעמים תוהים עד איזו נקודה אפשר וכדאי לשתף בסוגיות ובעיות פיננסיות משפחתיות. במקרים שכאלו מומלץ לעצור ולחשוב – האם ילדיכם בגיל שיאפשר להם להבין את הנושא והאם בכלל יש תועלת בלחלוק איתם את המידע.

קרדיט: שאטרסטוק

ריכזנו עבורכם 6 עצות לעידוד חיסכון והתנהלות כלכלית נבונה אצל ילדים

 

  • פגישת הכרות

 

הכניסו את ילדיכם לעולמם הכסף מגיל צעיר – למדו אותם לספור, ספרו להם על המטבעות והשטרות השונים (שקלים ומטבעות זרים) והסבירו על הערכים שלהם. בשיחות האלו אל תשכחו את קיומו של כסף וירטואלי, החל מבנקאות מקוונת ועד מטבעות מבוזרים – העולם שאנחנו מכירים צפוי להיות שונה מזה בו הם יתנהלו כבוגרים.

 

  • חשבון הבנק שלהם

 

עזרו לילדיכם לבחור ולפתוח את חשבון הבנק הראשון שלהם ועודדו אותם לפתוח תכנית חיסכון לילדים או תכנית רגילה, כבר בגיל צעיר. שבו איתם על אתרי הבנקים השונים כדי לראות ולהסביר להם מה היתרונות והחסרונות בכל ׳חשבון צעיר׳ וגשו איתם לפתיחת החשבון עצמו בבנק. בדקו ביחד איתם את אפשרויות הפיקדונות לטווח קצר והחסכונות לטווח ארוך, יכול להיות שיהיה להם קשה עם דחיית הסיפוקים, אבל אולי תצליחו לשכנע אותם קצת.

 

  • דמי כיס

 

אם אתם מעניקים לילדיכם דמי כיס באופן קבוע, אתם יכולים ללמד אותם תוך כדי על קבלת החלטות בנוגע להוצאות או חיסכון ולפתח בהם מיומנויות תקצוב שיעזרו להם בעתיד. תנו להם ללמוד מהניסיון – גם אם בעיניכם מדובר בטעות או בהוצאה שתאכזב בעתיד הלא רחוק – רק ברגע שהם ינסו ויטעו בעצמם הם ידעו איך להתנהל אחרת בעתיד.

 

  • כסף לא גדל על עצים

 

שתפו את ילדיכם במקור ההכנסות של הבית – חשוב לפתח בהם הבנה של מושג השכר והתגמול הכספי על זמן ומאמץ. אתם יכולים גם להתנות את דמי הכיס בסיוע במטלות הבית או משימות אחרות, כך גם סביר יותר שהם יוציאו את הכסף מתוך מחשבה על הזמן והמאמץ שיידרש מהם ״להרוויח״ אותו בחזרה״.

 

  • תכניות לפנסיה

 

עד היום בו ילדיכם יצאו לפנסיה יעברו עוד אי-אילו עשרות שנים, אבל החיסכון לשנים הללו מתחיל בעבודה הראשונה, אם לא לפני כן. דברו איתם על חשיבות החיסכון לשנים העתידיות ועזרו להם להבין ואולי אף לבחור את תוכנית הפנסיה בה יושקע אחוז מהמשכורת שלהם בשנים הבאות. אם הצעירים הללו לא מסוגלים לדמיין את החיים כאנשים מבוגרים, אתם יכולים לנסות את הדבר הבא: הורידו את אפליקציית AgingBooth, העלו תמונה של ילדיכם והראו להם את כיצד הם (אולי) יראו בתור אנשים זקנים. אחרי שתסיימו לצחוק (או להיבהל) מהתוצאה, בקשו מהם לעצום את העיניים ולדמיין איך יראו חייהם כשהם יראו ככה, זקנים. ניסויים דומים, אם כי בטכנולוגיות של מציאות-מדומה, שערכו חברות ביטוח, הראו נטיה גדולה יותר להפנות סכומים גדולים יותר לחיסכון לפרישה בקרב אלו שפגשו גרסה-עתידית של עצמם.

דוגמא אישית

 

שתפו את הילדים שלכם בהחלטות הפיננסיות שאתם מבצעים. הם לא צריכים לדעת את שווי הנכסים המשפחתיים או גובה החוב בבנק, הם כן צריכים להיות מסוגלים ללמוד מכם על התנהלות בצניעות ודחיית סיפוקים.

 

תגובות