מתי כדאי להסתלק מהירושה ומהו ההליך הנדרש להסתלקות מהירושה?

מתי כדאי להסתלק מהירושה ומהו ההליך הנדרש להסתלקות מהירושה?

האם ישנם מצבים בהם כדאי להסתלק מהירושה? מהו התהליך הנדרש להסתלקות מירושה? כיצד עורך דין יסייע לכם להחליט האם כדאי להסתלק מהירושה? ישנם מקרים בהם היורש מעוניין להסתלק מהירושה ולוותר על החלק המגיע לו מהעיזבון שהותיר אחריו המנוח. 

המקרה הקלאסי להסתלקות מהירושה היא הסתלקות עבור הורה. לדוגמה, אם אחד מההורים של היורש נפטר, ועל פי חוק הירושה מגיע חלק לילד, ברוב המקרים הילד ירצה לדאוג להורה שנותר בחיים ולהשאיר לו את הנכס על מנת שההורה יוכל להמשיך לחיות בדירה ולחיות בכבוד. יש מקרים נוספים בהם יורשים עשויים להסתלק מהירושה מסיבות שנפרט עליהן בהמשך הכתבה.

זכות ההסתלקות מהירושה

כדאי לדעת כי סעיף 6 לחוק הירושה מסדיר את נושא ההסתלקות מהירושה. אגב, הסתלקות מהירושה מכונה לפעמים גם כהסתלקות העיזבון, זהו הליך המאפשר ליורש לוותר על זכותו בעיזבון שהותיר אחריו המנוח. חשוב להדגיש כי החוק בישראל מעניק את הזכות לוותר על חלק בעיזבון המנוח, בין אם יורשים על פי דין ובין אם נמנים על היורשים על פי צוואה. חוק הירושה מעגן את העיקרון לפי לא ניתן לחייב יורש לרשת את חלקו בעיזבון המנוח בניגוד לרצונו, לכן היורש רשאי להעביר את חלקו בעיזבון לבן משפחה אחר. ניתן להסתלק מהירושה לטובת בן זוגו, ילדיו או אחיו של המנוח, יש גם אפשרות להסתלק לגמרי מהעיזבון, במקרה זה חלקו של היורש המסתלק בעיזבון המנוח יתווסף לחלקם בעיזבון של שאר היורשים.

יורש המחליט לוותר על חלקו בעיזבון רשאי לוותר עליו, הוא יכול להחליט הם לוותר על כל חלקו או רק על חלק מהעיזבון המגיע לו. מי שמסתלק מהעיזבון רואים אותו כאילו לא היה יורש, לכן לא חלות עליו חובות של יורשים, ההסתלקות העיזבון נכנסת לתוקף לאחר הגשת תצהיר הסתלקות, ואז לא ניתן לחזור מההחלטה.

סיבות להסתלקות מהירושה

הסיבות העיקריות להסתלקות מהעיזבון הן:

  • הילדים מעוניינים להסתלק מחלקם מהעיזבון לטובת רווחת האם. זהו מקרה קלאסי ונפוץ יחסית, הילדים מסתלקים מהעיזבון כדי לדאוג כלכלית להורה שנותר בחיים.
  • יש מקרים בהם יורש מעוניין להסתלק מהירושה בגלל היבטי מיסוי, בעיקר במקרים בהם העברת זכויות על נכסים כרוכה בתשלום מיסים כגון מס מכירה, מס קנייה או היטלים מסוימים.
  • במקרים מסוימים כאשר ליורש יש חובות ונושים ממתינים כדי לגבות את חובם או לעקל את רכושו של החייב. עם זאת, חשוב לציין כי הליך זה אינו לגיטימי והנושים יכולים לפנות לבית המשפט כדי לבטל את הסתלקותו של היורש.

הליך

אפשר להצהיר על הסתלקות מהעיזבון רק בפרק הזמן שבין מותו המוריש לבין מועד חלוקת העיזבון. יש להגיש תצהיר בדבר הסתלקות מהעיזבון לרשם לענייני ירושה או לבית המשפט לענייני משפחה אליו התיק הועבר לטיפולו.

אם אתם מעוניינים לבצע הסתלקות מירושה לטובת הורה או לטובת אדם אחר מומלץ לפנות למשרד עורך דין ונוטריון יוסי ברקוביץ’. עורך דין ברקוביץ’ מתמחה בכל היבטי הירושות והצוואות, הוא מסייע ללקוחותיו לקבל החלטות נכונות ומייצג אותם בפני הגורמים הרלוונטיים. 

תגובות