יורש במקום יורש בצוואה הדדית

יורש במקום יורש בצוואה הדדית
כל אדם רשאי להחליט ולקבוע בצוואתו כיצד יחולק רכושו לאחר מותו. בשנים האחרונות החלו בני זוג רבים לערוך צוואות הדדיות על מנת להוריש את הרכוש לבן הזוג שנותר בחיים לאחר פטירתו של אחד מהם. חשוב לזכור כי חוק הירושה קובע כי ניתן לקבוע בצוואה הוראות שונות בנוגע להעברת וחלוקת העיזבון, לכן אדם יכול לקבוע בצוואתו שנכסיו יועברו לאשתו או לבת זוגו במסגרת חיים משותפים, הוא גם יכול לקבוע בצוואה שלאחר מות בת זוגו, העיזבון יעבור לבנו, ושיטה זו מכונה יורש אחר יורש. בשיטה זו הבן יורש את אמו לאחר שהיא ירשה את עיזבון בן זוגה.

יש שיטה נוספת המכונה יורש במקום יורש, בדרך זו כל אדם יכול לקבוע בצוואתו כי לאחר מותו יועבר העיזבון שלו לבת זוגו אך אם בת הזוג נפטרת לפני המוריש העיזבון יעבור לבנו. בגישה זו המוריש לא משאיר בידיו שליטה על עיזבונו לאחר מותו, והנכסים יועברו לבן רק אם בת הזוג מתה קודם. אם בן הזוג המצווה נפטר לפני בת זוגו היא יורשת אותו ובאפשרותה לעשות שימוש בעיזבון כאוות נפשה, והיא יכולה גם לצוות את העיזבון שירשה מבן זוגה בהתאם לרצונה החופשי, והיא יכולה להחליט לא להוריש דבר לבן.

ההבדל העיקרי בין צוואת יורש אחר יורש ליורש במקום יורש

יורש במקום יורש הוא הסדר משפטי הנחשב לייחודי בעולם הצוואות. בצוואה רגילה המנוח מוריש את נכסיו לאדם אחד או למספר אנשים. לאחר הוצאת צו קיום צוואה היורש מקבל את נכסי המנוח, בהתאם לצוואה, והוא יכול לעשות שימוש בעיזבון בהתאם לרצונו החופשי וללא מגבלות מסוימות. בגישה יורש אחר יורש העיזבון יעבור ליורש הראשון בהתאם לציווי של המנוח, והיורש הראשון לא רשאי לצוות את הנכסים לאדם אחר, אלא רק לאחר פטירתו. לכן, קיים חשש בקרב החותמים על צוואה הדדית כיצד ינהג בן הזוג שנותר בחיים והאם הוא יבזבז את כל העיזבון ולא יותיר מאומה ליורש השני.

במסגרת של צוואת יורש במקום יורש מצווים את מלוא הזכויות בנכסים של המנוח ליורש הראשון המופיע בצוואה, אך אם היורש הראשון לא זוכה, הרי היורש השני מקבל את מלוא הזכויות בעיזבון שהותיר אחריו המצווה. סעיף 41 לחוק הירושה קובע שהיורש השני יקבל את העיזבון, ולא היורש הראשון, במקרים הבאים:

  • היורש הראשון נפטר לפני המצווה.
  • היורש הראשון פסול מלרשת את עיזבון המוריש.
  • היורש הראשון בחר להסתלק מחלקו שלא לטובת בן זוגו, ילדו או אחיו של המוריש.

הסדר יורש אחר יורש חשוב בעיקר במקרה של עריכת צוואה הדדית, מאחר ולא ניתן לבטל אותה, לפיכך בן הזוג שנפטר ראשון מבטיח שילדיו יקבלו את הנכסים לאחר מות בן הזוג האחר. כמו כן, בן הזוג שנותר בחיים אינו רשאי לצוות את חלקו לאדם אחר לאחר פטירתו של המנוח.

הכתבה באדיבות עו”ד ונוטריון יוסי ברקוביץ. המשרד ממוקם בסביון ומציע שירות ללקוחות מרחבי הארץ והעולם בתחומי צוואות, ירושות, מקרקעין ומיסוי.

תגובות