74% מהציבור הישראלי – החברה הישראלית גזענית כלפי יוצאי אתיופיה

גזענות – אלו הם פניה. מחקר חדש של מיזם “ישראלים נגד גזענות”, חושף נתונים מטרידים במיוחד אודות עמדות היסוד של הציבור הישראלי כלפי יוצאי אתיופיה. המחקר החדש נחשף לקראת השקתה של התנועה ביום ראשון הקרוב באירוע במעמד נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין, שייערך בבית הנשיא

המחקר, שנערך על ידי מכון “מדגם” וכלל את כלל הקבוצות באוכלוסייה הישראלית, מגלה כי 74% מהציבור הישראלי חושב שהחברה הישראלית היא חברה גזענית כלפי יוצאי אתיופיה (51% השיבו כי הם חושבים שכך  ו – 23% בטוחים  בכך).

עוד מעלה המחקר כי 1 מכל 3 ישראלים לא מוכן שהוא או מי מבני משפחתו הקרובה יתחתן עם יוצאי אתיופיה ( 15% די לא מוכן ו- 18% כלל לא מוכן). גם המצב בשוק העבודה לא מבשר טובות, כאשר 58% מכלל הציבור גורס שסיכויו של יוצא אתיופיה, בעל הכשרה מתאימה לתפקיד ניהולי, להתקבל למשרה ניהולית – נמוך בהשוואה למי שאינו יוצא אתיופיה.

נתון מטריד נוסף שעולה מהמחקר – אחד מכל ארבעה ישראלים (24%) חושב שמכריו היו מעדיפים שלא לגור בבניין בו גרים יוצאי אתיופיה (אחוז דומה בקרב מגזר יהודי בלבד).  אחד מכל חמישה ישראלים מסכים או די מסכים לטיעון  כי יהדותם של יוצאי אתיופיה מוטלת בספק (22%) . במגזר היהודי בלבד – 20%.עורכי המחקר מציינים כי חתך הגילאים שבו האחוז הגבוה ביותר של מחזיקי עמדות שליליות כלפי יוצאי אתיופיה הוא גילאי 35-44 .

תנועת “ישראלים נגד גזענות”, שיזמה את המחקר, תושק, כאמור, ביום ראשון באירוע במעמד נשיא המדינה. בתנועה חברים שורה ארוכה של בכירים ובהם: אלוף מיל. אליעזר שקדי מפקד חיל האויר לשעבר, עו״ד אמי פלמור – לשעבר מנכ”לית משרד המשפטים יו״ר הועדה למיגור הגזענות נגד יוצאי אתיופיה, דוד צור – ניצב בדימוס במשטרת ישראל, משה חוגג, איש עסקים, בעלים של קבוצת הכדורגל בית”ר ירושלים, שייח מוואפק טריף – המנהיג הרוחני של העדה הדרוזית בישראל, אלוף מיל. אמיר אשל, מפקד חיל האויר לשעבר, שאול קוברינסקי- יו״ר בנק דיסקונט, עופר בלוך- מנכ”ל חברת חשמל, רותם סלע, מנחה ושחקנית ורבים נוספים.

בשלב הראשון, התנועה תתמקד ביצירת הסכמה אזרחית רחבה נגד גילויי גזענות באמצעות חתימה המונית על אמנה, שתבטא  נטילת אחריות אישית של כל אחד ואחת מאזרחי ישראל על עצמו, משפחתו וסביבתו.

פעילות  התנועה תבוא לידי ביטוי  בהפיכת תופעות של גילויי גזענות במרחב הציבורי ללא לגיטימיות, וקריאה לפעולה אקטיבית נגד מקרים בהם אנשים פועלים ומתבטאים באופן גזעני ומפלה.

“ישראלים נגד גזענות”  רתמה גופים ממלכתיים, מגזר ציבורי , מגזר עסקי וארגונים אזרחיים לקידום תוכניות חינוך  והסברה, במטרה ליצור דה לגיטימציה לתופעות הגזענות.

בכוונת התנועה להשפיע על מדיניות בתחום, ולהניע את הכנסת והממשלה  ליזום חקיקה, להעמיד  את המשאבים  הנדרשים. התנועה כבר פועלת מול צה”ל, משטרת ישראל, השלטון המקומי, מערכת החינוך הפורמלית והבלתי פורמלית, ההתאחדות לכדורגל ועוד, ומסייעת בבניית  מנגנונים למאבק בגזענות באופן כללי .

בשל מצב החירום תמקד התנועה מאמץ ראשוני בטיפול בגזענות כלפי יוצאי אתיופיה אך במקביל גם כלפי שאר חלקי החברה הישראלית המופלים ומושפלים בגין מוצאם האתני או צבע עורם.

תגובות