מהו מתאם rs232 ולמה הוא משמש?

מהו מתאם rs232 ולמה הוא משמש?

232RS הוא תקן תקשורת נפוץ להעברה טורית של מידע בינארי בין שני מכשירים, כאשר מכשיר אחד משמש כמקור להעברת המידע והמכשיר השני קולט את המידע. ראשי התיבות של RS הם Recommended Standard, כלומר תקן תקשורת מומלץ וסטנדרטי לתקשורת טורית מקבילית סינכרונית או אסינכרונית, התקן החל בשנות ה-60 של המאה הקודמת כאשר נדרש פתרון לחיבור מסופים למחשבים ענקיים, וכיום 232RS נמצא בשימוש נרחב בעיקר לחיבור ציוד קצה למערכות המחשוב, למשל שעוני נוכחות במקום העבודה, מערכות בקרת כניסה, מערכות זיהוי ועוד.

תקשורת טורית להעברת מידע בינארי

תקן התקשורת מסוג 232RS מבוסס על פרוטוקול לתקשורת טורית (סריאלית) בצורה דו כיוונית, כבל התקשורת המחובר למתאם כולל שני גידים לקווים נפרדים לאותות הנכנסים ולאותות היוצאים, כך מתאפשרת תקשורת וזרימת מידע בשני הכיוונים בו זמנית, אך מאחר וזהו תקן תקשורת ישן יחסית אי אפשר לחבר כמה מכשירים באותו כבל ויש גם מגבלת מרחק מאחר והחיבור מתאים למרחקים קצרים יחסית עד כ-20 מ’ בלבד.

באמצעות מתאם מסוג 232RS אפשר להעביר נתונים ואותות בינאריים וסריאליים בין ציוד קצה (DTE) למחשב עם חיבור סריאלי (DCE), התקן מגדיר את תזמון האותות והמאפיינים החשמליים וכולל הגדרה של המבנה הפיזי בחיבורי הקצה.

כאמור, הגרסה הראשונית של תקן 232RS הומצאה בשנות ה-60, הגרסה הראשונית קבעה את מאפייני האותות החשמליים לפי רמות מתח, קצב העברת הנתונים, תזמון האותות, עומס מירבי, מבנה הקונקטורים, זיהוי והגדרה של הפינים בחיבורי 232RS, תפקידו של כל פין במתאם 232RS,  ונקבעו גם ההגדרות הבסיסיות של ממשקי המעגלים לפי יישומי תקשורת נפוצים.

התקן מתאר בין השאר את שיטת העברת הנתונים – המידע מועבר בביטים, ביט אחר ביט, כאשר במחשבים אורך של כל מקטע דאטה הוא 5 עד 8 ביטים, וכדי להבטיח שהמידע עובר בצורה תקינה מוסיפים ביטים לסנכרון ולבדיקת שגיאות. 

ישנם שני מצבים עיקריים להעברת אות חשמלי באמצעות הפינים בחיבור 232RS: ביט גבוה (Mark State) במתח שלילי, ביט נמוך במתח חיובי (Space state).

שימושים עיקריים במתאם 232RS

השימוש המקורי בתקן התקשורת ובמתאמי 232RS היה בנקודות החיבור בין מודמים למחשבים.

את המודם היה נהוג לחבר למחשב באמצעות כבל סריאלי ישיר, אך עם השנים המציאו מוצרים נוספים המבוססים על תקן התקשורת 232RS.

כיום, עדיין משתמשים בתקן התקשורת הוותיק והמיושן בגלל יתרונותיו, המחיר הזול וסוגי ההצלבה האפשריים, וכיום משתמשים בתקן בעיקר לחיבור ציוד היקפי למחשב, למשל מערכות זיהוי ובקרה, מכשירי שקילה שונים, ציוד מדידה, חיישנים ועוד.

כמו כן, בין השימושים הנפוצים ביותר של מתאם 232rs ניתן למצוא מוצרים ומערכות כמו שעוני נוכחות, מקרנים, מערכות שקילה אלקטרוניות, מיקרוסקופ אלקטרוני, מדפסות וציוד היקפי נוסף. את המתאם כדאי להזמין רק מחברה מובילה המתמחה בפתרונות זיהוי, בקרה ותקשורת.

תגובות